De geboorte

De geboorte

Zorg in ieder geval dat als de teef zover is, er een werpkist aanwezig is. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; Bereid u goed voor!! Het is normaal dat u zenuwachtig wordt tegen de tijd dat het zover is. Probeer rustig te blijven, laat de teef zeker in het begin zoveel mogelijk met rust.

Wat zijn de tekenen dat de geboorte er aan zit te komen? Het begin van de geboorte (ook wel 1e fase genoemd), laat zich vaak aankondigen door onrust van de teef. Soms vertonen ze nestbouw gedrag, slecht eten, krabben en hijgen. Soms is er ook helemaal niets te merken. Door middel van regelmatig temperaturen kan een indruk gekregen worden van het begin van de geboorte. Twaalf tot vierentwintig uur voor de geboorte zakt de temperatuur vaak naar 37 graden Celsius (de normale temperatuur van de hond ligt tussen de 38 en 39). Zwelling van de tepels vindt plaats tussen de 4 weken en vlak voor de geboorte en is dus een onbetrouwbare methode om te bepalen of de geboorte binnenkort gaat plaatsvinden.

De tweede fase (de echte geboorte) begint met weeën. Een wee gaat buiten de wil van de teef om, de baarmoeder trekt samen. Vaak spant de teef de buikspieren aan om mee te persen. Op zo’n moment worden de puppy’s uitgedreven. Als de weeën begonnen zijn wordt de eerste pup meestal binnen 4 uur geboren. De pups die volgen worden geboren met een tussentijd die ligt tussen de 15 minuten en de 2 uur. Er zijn teven die zo ontspannen of moe zijn tijdens het hele proces dat ze tussen de uitdrijvingen gaan liggen slapen, dit kan geen kwaad. Als een teef echt perst en na 30 minuten is er nog geen pup geboren, kan er iets mis zijn. Het is verstandig om dan de hulp van de dierenarts in te roepen.

Niet altijd kunnen de puppy’s op de normale manier geboren worden. Soms komt dit doordat de pups relatief te groot zijn, soms doordat de teef geen kracht meer heeft om de pups eruit te drijven. Nog veel meer oorzaken kunnen een rol spelen maar het voert te ver om dit allemaal te bespreken. Soms, als het te lang duurt voordat de pups geboren worden grijpt de fokker (en soms ook een beginnende fokker) nog wel eens ten onrechte naar de zogenoemde pyton spuit (oxytocine injectie). Dit middel wordt gebruikt om de teef te helpen om de baarmoeder te laten samen trekken. Vaak perst de teef zeer krachtig en is deze injectie overbodig. Er kunnen veel andere oorzaken zijn waarom een geboorte niet vordert. In sommige gevallen is toedienen van oxytocine zelfs schadelijk.
Maar als het goed is heeft u op tijd de dierenarts gewaarschuwd. Soms zal het inderdaad nodig zijn een injectie toe te dienen, in andere gevallen is een keizersnee de enige optie.
Zoals vaak, zijn er veel manieren waarop deze uitgevoerd kan worden. Belangrijk is dat de teef zo min mogelijk belast wordt door de ingreep.

Bij de meeste dierenartsen is het zo geregeld dat u bij de operatie mag blijven. Dit is vaak nodig want zodra de puppy’s uit de baarmoeder zijn gehaald moet er voor ze gezorgd worden. Het werk wat normaal door de teef wordt gedaan, moet u nu voor een deel over nemen. De pups moeten worden drooggewreven, hierdoor worden ze warm en stimuleert u de ademhaling. Soms moet er wat slijm uit het bekje en uit het neusje worden gehaald en als de ademhaling niet goed op gang komt, krijgen ze een druppel vloeistof (van een bepaald medicijn) in het bekje om de ademhaling te stimuleren.

Of de pups op een normale manier zijn geboren of via de keizersnee maakt eigenlijk niet zoveel uit. U bent nog steeds erg druk met de hele beestenboel. Niet alleen de pups zijn belangrijk, ook de teef moet goed gezond blijven. Als de pups niet met een keizersnee zijn geboren is het raadzaam om de dierenarts de volgende dag even langs te laten komen. Deze doet een eerste gezondheidscontrole voor zowel teef als pups.
Van het begin af aan moet u goed opletten dat de pups niet te koud worden. Sterfte van pups is meestal het gevolg van onderkoeling of ondervoeding.
De temperatuur in de werpkist moet ongeveer 25 graden zijn. Vaak wordt dit bereikt met behulp van een warmtelamp of kruiken. Pas op voor verbranding.

Om te zien of de pups voldoende voeding op (kunnen) nemen, is het verstandig om ze regelmatig te wegen. In het begin zelfs dagelijks. Informeer bij fokkers of de dierenarts hoeveel gran een pup ongeveer moet aankomen. Als richtlijn kan men aanhouden dat een pup die op volwassen leeftijd 20 kg moet wegen ongeveer 60 gram moet groeien per dag.