Echo

ECHO

Echografie is een van de minst belastende manieren om de organen van een huisdier in beeld te brengen.

De meeste mensen kennen het echo apparaat van de echo’s die gemaakt worden bij zwangere vrouwen. Bij dieren werkt het op dezelfde manier.

Voor het maken van een echo bij uw huisdier moet altijd de buik eerst geschoren worden. Er mag namelijk zo min mogelijk tussen de kop van het echo apparaat en de huid zitten. Om het contact nog beter te maken brengen we ook een speciale gel aan.
De gel wordt er later weer afgeveegd en voelt soms wat koud op de huid.
In tegenstelling tot bij röntgenfoto’s, is het wat minder belangrijk dat het dier stil ligt. De beelden bewegen namelijk al. Bij een echo komt er geen schadelijke straling vrij. Een echo werkt met geluidsgolven die terugkaatsen. Het is daarom niet schadelijk. In de meeste gevallen kan de eigenaar bij het huisdier blijven tijdens het maken van de echo en meekijken naar de beelden.

Drachtecho:

Vanaf 28 dagen na de dekking kunnen we met de echo kijken of er ook daadwerkelijk pups of kittens in de buik zitten. Afhankelijk van de leeftijd van de pups en hoe stil de moeder ligt kunnen we de hartjes zien kloppen. Meestal kunnen we aardig inschatten hoeveel pups er geboren gaan worden.

Buikecho:

Andere redenen om een echo te maken kunnen bijvoorbeeld zijn als de dierenarts bij het onderzoek afwijkende dingen heeft vastgesteld. Voorbeelden zijn: een bult in de buik, moeite met plassen, twijfel of er vocht of bloed in de buik staat. Ook kan er bijvoorbeeld worden gekeken of er een steen in de blaas zit. We hoeven daarvoor dan niet eerst de buik (operatief) open te maken.

Met een echo brengen we vooral weke delen in beeld (botten zijn juist beter n beeld te brengen met een röntgenfoto) en kunnen we details zien. Met een röntgenfoto kijken we meer naar de botten of naar een overzicht van bijvoorbeeld de buik. Longen bevatten zoveel lucht dat deze niet goed te beoordelen zijn met een echo.
Het hart kan worden bekeken met een echo, dit vraagt veel kennis en ervaring. In een aantal gevallen zult u daarvoor worden doorgestuurd.