Konijn

Hieronder vindt u, beknopte maar belangrijke informatie over het konijn.Konijn

Voeding

Veel bij konijnen voorkomende ziekten zijn gerelateerd aan een verkeerde voeding. Het hoofdbestanddeel van de voeding moet vers hooi zijn, dat 24 uur per dag klaar moet staan. Liefst uit een ruif, want als konijnen er even op hebben gezeten vinden ze het niet lekker meer. Daarnaast kan een kleine hoeveelheid brokjes gegeven worden. Dit is vooral “voor het lekker”. Alleen konijnen die drachtig zijn of in de winter buiten zitten hebben echt de extra energie uit de brokjes nodig. Het beste zijn de pellets, dus niet het gemengde konijnenvoer. Het nadeel van het gemengde voer is dat konijnen selectief de lekkere dingen eruit eten en de rest laten staan. Het verstrekken van grote hoeveelheden brokjes zal leiden tot darmproblemen.

De aanbevolen hoeveelheid voer is 20 gram (biks) per kg konijn per 24 uur.

Als biksvoer raden wij aan Trovet konijnenvoer of Supreme Science Selective.

Af en toe een beetje groenvoer kan geen kwaad als het konijn het is gewend. Geef geen grote hoeveelheden en geen koolsoorten. Geef ook geen brood, knaagstenen of snoepjes, ook al zijn deze speciaal voor konijnen gemaakt.

Geef indien een konijn dunne ontlasting heeft alleen hooi te eten. Bij blijvende klachten is het beter als u ons raadpleegt. Het is belangrijk dat een konijn blijft eten. De gezondheid kan erg snel achteruitgaan als een konijn niet eet. Neem in dat geval zeker contact met ons op en blijf een konijn dwangvoeren tot hij zelf weer eet. Een konijn dwangvoeren doe je door voedsel met een spuitje in de bek te geven. Via onze dierenartsenpraktijk is speciaal dwangvoer verkrijgbaar. Ook kunt u tijdelijk Olvarit “Eerste Hapje Worteltjes” geven.

Oorzaken van niet willen eten kunnen zijn:

    • problemen met het gebit
    • algemeen ziek zijn
    • problemen met maag en/of darmen:

– gasophoping

    – verstopping
    – haarbal

 

Myasis

Myasis of madenziekte is een ernstige aandoening waar je snel bij moet zijn.

Hoe komt mijn konijn hieraan?

Vooral met warm weer komen er groene vliegen op warme vochtige stinkende plekjes.
Een konijn met diarree of met aangekoekte poep is ideaal voor de vliegen. Deze vliegen leggen eitjes, als deze uitkomen zijn het maden.
De maden vreten zich onder de huid en kruipen steeds verder.

Hoe herken ik myasis bij mijn konijn?

Maden zien er uit als witte, geelachtige rondkruipende beestjes. Als je dit ziet bij je konijn neem dan direct contact met ons op. Let extra goed op als je veel vliegen rond het konijn ziet of je konijn heeft last van aangekoekte poep of diarree. Natuurlijk moet aan de oorzaak van de diarree of aangekoekte poep ook iets worden gedaan. Vaak is de oorzaak hiervan gelegen in de voeding.

Kan mijn konijn hiervan nog genezen?

Als we er op tijd bij zijn kunnen we de maden weghalen. Afhankelijk van de ernst wordt het konijn onder narcose behandeld en krijgt hij/zij pijnstilling en antibiotica.
Soms is de schade te groot en is het helaas te laat. Let dus goed op, vooral met warm weer!

Preventie:

Er zijn producten op de markt waarmee u uw konijn preventief kunt beschermen tegen vliegen. Deze producten zorgen ervoor dat de vliegen minder snel op het konijn gaan zitten. Mochten er al eitjes in de vacht aanwezig zijn, dan zullen de larven doodgaan zodra ze uit het ei komen.

Start met de preventieve behandeling tegen myiasis in de vroege zomer (mei/juni), ruim voor de piekperiode (juli/augustus). Myiasis vliegen worden vooral aangetrokken door met ontlasting vervuilde vacht. Voor een goed resultaat van de behandeling moet de vacht vrij zijn van aangekoekte ontlasting, losse haren en klitten.


 

Tand en kiesproblemen bij het konijn.

Konijnen (lagomorfa) onderscheiden zich van knaagdieren omdat ze in de bovenkaak 2 paar snijtanden hebben, terwijl knaagdieren er maar 1 paar hebben.

Tanden en kiezen van het konijn groeien levenslang. Normaal slijten de tanden en kiezen op elkaar. Door slechte eetgewoonte of een afwijkende stand van de tanden en/of kiezen kunnen ze te lang worden.

Mevr. Elemans; Eigenaar van konijn Elvis;
‘Elvis heeft een slechte start in zijn leven gehad met als resultaat een slecht gebit. Voor de sanering at hij liever niet dan wel en was hij erg rustig. Na de sanering is hij veranderd in een super vrolijk, actief en gezellig konijntje. Hij eet met smaak alles wat ik aanbied en eet sinds kort ook hooi, dat deed hij niet. Dat zorgde natuurlijk ook voor minder slijtage. Ik ben erg blij dat het zo goed verlopen is en zeer tevreden over de nazorg.’

Bij doorgroei van de snijtanden ontstaan er problemen met eten of de tanden groeien terug in een krul en groeien door tot in het verhemelte.

Snijtanden konijn met wortels in dwarsdoorsnede

 

Op de kiezen die niet goed zijn afgesleten ontstaan vaak haken deze maken beschadigingen in het tandvlees of de tong. Hierdoor kunnen abcessen ontstaan of door de pijn wil het konijn niet of nauwelijks eten.

 

Doorgegroeide snijtanden kunnen worden afgeslepen. Vaak is hiermee het probleem niet opgelost, uiteindelijk groeien ze weer en begint het probleem opnieuw. Tegenwoordig kiezen we meer voor het trekken van de snijtanden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen ze hierna nog steeds goed eten. Het is wel verstandig het voer in niet te grote stukken te geven. Hooi mag ook niet te lang zijn. Sommige konijnen hebben na deze ingreep moeite met drinken uit een flesje. Bij de doorgegroeide kiezen ontstaan haakjes, deze kunnen worden weggeslepen. Uiteraard gebeurt dit onder verdoving. Voor meer informatie over het gebit van het konijn kijk ook eens op www.dierengebit.nl