Euthanasie

 Het is geen leuk onderwerp maar eens komt het moment dat het niet meer gaat met uw huisdier. Meestal betekent dit dat er een beslissing genomen moet worden over het al dan niet laten inslapen van uw huisdier. Als dierenarts kunnen we u alleen adviseren. U als eigenaar zult zelf deze moeilijke beslissing moeten nemen.

Als uw huisdier geen ernstige ziekte krijgt zal men meestal niet te maken krijgen met een acute keuze om het huisdier te laten inslapen. Helaas overlijden ook slechts weinig dieren van ouderdom in hun slaap.
Wanneer het moment is om uw huisdier te laten inslapen is soms moeilijk te bepalen. Een aantal vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Is uw dier nog vrolijk en gelukkig?
  • Speelt uw hond nog met veel plezier?
  • Komt uw kat nog altijd voor een knuffel, zoals u gewend bent?
  • Trekt uw dier zich steeds meer terug of wordt hij/zij ineens veel knorriger? Dit kunnen duidelijke tekenen zijn.
  • Heeft uw dier pijn of is uw dier benauwd?
  • Is uw dier nog zindelijk?
  • Eet en drinkt uw dier nog goed?

Voor het bespreken van euthanasie of het uitvoeren ervan nemen we graag de tijd. Dit kan in de kliniek zelf of evt. ook bij u thuis.

Hoe gaat euthanasie in de praktijk?

De meeste mensen kiezen ervoor om bij het inslapen aanwezig te zijn. Wij vinden dat ook fijn maar niets moet.
Uw dier krijgt eerst een narcoseprik. Deze prik wordt  in een bloedvat of in de spier gegeven. Bij een prik in de spier duurt het ongeveer 5 minuten voordat uw dier in slaap valt. Bij een prik/infuus direct in een bloedvat duurt dat slechts enkele seconden. Als uw dier gaat slapen, blijven de ogen open ook als hij/zij is overleden. We geven u even de tijd om rustig afscheid te nemen. Als uw dier in slaap is, wordt een tweede injectie gegeven, hierdoor overlijdt het dier in zijn/haar slaap. Hij/zij zal hiervan niets meer meemaken. Vaak zucht het dier nog een paar keer voordat hij/zij overlijdt. Ook komt het voor dat uw dier wat urine laat lopen, omdat de blaas ontspant. Na enkele minuten luisteren wij of de hartslag van uw dier gestopt is.

Na het inslapen

Na het inslapen zal er een beslissing genomen moeten worden wat er met uw dier moet gebeuren. Deze keuze is heel persoonlijk. Kies wat gevoelsmatig het beste bij u past. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Indien mogelijk begraven op eigen terrein.
  • Cremeren in dierencrematorium. Wij adviseren huisdierencrematorium Maashorst te Uden (www.dierencrematorium-maashorst.nl). U kunt kiezen voor een collectieve of een individuele crematie. Bij een individuele crematie hebt u de mogelijkheid de as terug te krijgen of deze uit te laten strooien.
  • Uw dier blijft bij ons in de praktijk tot het wordt opgehaald. In dit geval wordt uw dier  samen met andere dieren verbrand in grote verbrandingsovens.

Rouwen

Na het inslapen komt soms een twijfelmoment. Heeft u wel de goede beslissing genomen? Bedenk echter goed dat u deze beslissing niet zomaar heeft genomen, maar ook in overleg met ons. Bedenk ook dat wij als dierenarts een dier niet zullen laten inslapen als we het niet met de beslissing eens zijn. U kunt er dus verzekerd van zijn dat deze beslissing de juiste was voor uw dier.
Het is heel normaal om te rouwen over uw maatje.
Kinderen kunnen het moeilijk hebben wanneer ze afscheid moeten nemen van hun huisdier. Vertel ze de waarheid, spreek liever over doodgaan dan over inslapen om verwarring te voorkomen.
Mocht u nog vragen hebben of wilt u toch nog graag even met ons praten, dan willen wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daar graag tijd voor vrij maken.
Voor hulp bij het nemen van deze moeilijke beslissing is er een boekje in onze praktijk verkrijgbaar.