Röntgen

Röntgenfoto’s

Wij beschikken over een digitaal röntgenapparaat. Op deze manier zijn de foto’s snel ontwikkeld en is de kans op mislukte foto’s ook kleiner dan bij de anologe manier. Door deze manier van werken hoeft het dier vaak minder lang onder narcose of stil te liggen en krijgt hij/zij minder stralingsbelasting.

Een ander voordeel is dat de “foto’s” direct op een cd of USB gezet kunnen worden, zodat u ze mee kunt nemen. Op deze manier is ook de communicatie richting ander dierenartsen of specialisten veel makkelijker.

foto

Heup foto van een hond

Met behulp van röntgenstralen is het mogelijk om een foto van het inwendige van het dier te maken.
Vaak worden er foto’s gemaakt van de het skelet. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er iets gebroken is, of hoeveel artrose (slijtage) er in een gewricht aanwezig is.
Foto’s van de buik en borst geven een goed overzicht en laten grotere veranderingen zien.
Om een goed beeld van de longen te krijgen is röntgen de aangewezen techniek.

In veel gevallen kiezen wij ervoor om uw huisdier te laten slapen voor het maken van een foto.
Dit heeft voor zowel de dierenarts als het huisdier voordelen. Net zoals bij een gewone foto kan de foto onscherp worden bij beweging van het dier. Als een dier slaapt ligt hij stil en heeft de dierenarts alle tijd om hem/haar in de juiste positie te leggen.
Soms moet er voor een goede foto een vreemde positie worden aangenomen, bij een wakker dier zou dit veel ongemak en stress veroorzaken.

Röntgenstralen zijn schadelijke stralen waar je zo min mogelijk aan moet bloot staan, de dierenarts heeft een loodschort aan en iets om zijn hals om zijn schildklier te beschermen, vaak worden ook nog loden handschoenen gedragen. Doordat het dier slaapt zullen er weinig foto’s mislukken en mens en dier zo min mogelijk bloot staan aan straling.

Officiële foto’s:

Heup en elleboog problemen komen bij bepaalde rassen veel voor. Om deze rassen vrij te krijgen van deze problemen wil men graag fokken met dieren met goede heupen en ellebogen. Om te beoordelen welke honden gezonde heupen en ellebogen hebben worden er officiële foto’s van deze gewrichten gemaakt. Deze foto’s worden opgestuurd naar de Hirschfeld stichting die ze als een onafhankelijke instantie beoordeeld. Bij ons in de kliniek worden deze foto’s ook gemaakt.