Vaccinatie en ontworming

HOND
Vaccinatie:

Vaccineren is erg belangrijk, maar het is ook verstandig uw dier tenminste 1x per jaar te laten controleren door een dierenarts. Het gebeurt regelmatig dat we tijdens deze gezondheidscontrole problemen in een vroeg stadium ontdekken zonder dat het dier al verschijnselen vertoont. Daardoor is het risico op blijvende schade kleiner en de kans op volledig herstel groter.

 
Vaccineren of titeren, of beide?

 

Er is steeds meer bewustwording, onder ander door corona, bij veel mensen rondom virussen, de risico’s van ziek worden hiervan en het belang van vaccineren.
Dat dit niet alleen voor ons als mensen van belang is maar ook voor onze huisdieren weten de meeste eigenaren wel.
Maar wat als je je huisdier niet wilt overbelasten, en wel wilt beschermen? Hoe doe je het op de allerbeste manier? Wat als er een mogelijkheid zou zijn om alleen te vaccineren als dat echt nodig is?

 

Al langer bestaat de mogelijkheid om voor een aantal besmettelijke ziektes te testen of je huisdier voldoende antistoffen heeft voor bepaalde ziektes, dit heet titeren (dit kan bv niet voor ziekte van Weil en kennelhoest). Door het afnemen van een beetje bloed kan er een “titer” bepaald worden in het bloed die aangeeft of je dier beschermd is. Deze testen zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor het direct duidelijk is of het op dàt moment nodig is je huisdier te vaccineren of dat er nog voldoende bescherming in het lichaam aanwezig is.
Op de foto ziet u het voorbeeld van een test. De geteste titer staat bovenaan(CPV, CDV,CAV), het streepje bij de C (van controle) geeft aan of de test goed werkt, het streepje (of geen streepje) bij de T geeft aan dat er voldoende antistoffen zijn (of niet als er geen streepje verschijnt).
Als blijkt dat uw huisdier voldoende antistoffen heeft dan betekend dit dat hij/zij de komende 3 jaar geen “cocktail vaccinatie” hoeft. Wel krijgt hij/zij nog de Weil vaccinatie en eventueel de kennelhoest vaccinatie.

 

Graag wijzen we u op de informatie die beschikbaar is via onze beroepsvereniging waarin de mogelijkheden en ontwikkelingen duidelijk worden uitgelegd zodat u bewust uw keuze kunt maken. Wat voor u het beste voelt.

 
Heeft u vragen, interesse of wilt u hond of kat laten titeren bij ons op de praktijk? Neem gerust contact met ons op! 024-3449449.

 

Ontworming

Pups ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna maandelijks tot een half jaar. Vervolgens ontwormen we de hond 4 x per jaar.
Uitzonderingen: De hond woont in een gebied waar vossenlintworm voorkomt (Zuid-Limburg of Oost-Groningen) en eet prooidieren en/ of gaat mee op jacht. Vraag dan naar een advies op maat.

 

KAT

Vaccinatie:

Voor katten geldt hetzelfde verhaal als voor honden (zie bovenstaande tekst). Ook bij katten is titeren mogelijk. Helaas kan het bij de kat alleen tegen kattenziekte en niet tegen niesziekte. Bij sommige katten is bloedafname niet of niet goed mogelijk. De nadelen van een titer bepaling zijn dan vele malen groter dan de vaccinatie. Het advies is dan ook om de kat na de gezondheidscontrole gewoon te laten vaccineren.

Ontworming:

Kittens ontwormen op 3, 5 en 7 weken. Dan maandelijks tot een half jaar. Vervolgens ontwormen we de kat  4 x per jaar.
Uitzonderingen: De kat komt buiten en heeft wel direct contact met (ontlasting van) soortgenoten, park, zandbak en/ of speelweide en eet prooidieren en/ of slakken. Vraag dan naar een advies op maat.